På Världsfetmadagen 4 mars 2023 presenterar Folkhälsomyndigheten ny data för övervikt och fetma i den vuxna befolkningen. Där synliggörs resultat för utvecklingen av olika svårighetsgrader av fetma.

Sedan 2004 har det blivit dubbelt så vanligt med fetma grad 2 eller högre i den vuxna befolkningen och en ökning har skett i stort sett alla grupper.

Det finns fortfarande mycket okunskap och missuppfattningar om vad som kan bidra till fetma.

Årets tema för Världsfetmadagen, som infaller den 4 mars, betonar betydelsen av att ändra perspektiv och skifta fokus från personliga åsikter om fetma till gemensamma strategier för hela samhället.

För at bromsa utvecklingen behlver många aktörer arbeta tillsammans och förbättra bemötandet av personer med obesitas. De stigmatiseras ofta vilket kan bero på bristande kunskaper om orsakerna bakom obesitas

Förekomsten av övervikt och fetma har ökat kontinuerligt i den vuxna befolkningen sedan 80-talet. Idag har 51 procent antingen övervikt eller fetma. Snabbast ökning har skett bland yngre vuxna men förekomsten ökar i alla samhällsgrupper. Det visar data från Folkhälsomyndighetens undersökning Hälsa på lika villkor och Statistiska centralbyråns Undersökningarna för levnadsförhållanden.

Fakta svårighetsgrader av fetma

  • Fetma grad 1: BMI 30,0–34,9
  • Fetma grad 2: BMI 35,0–39,9
  • Fetma grad 3: BMI 40,0 eller högre

Läs mer free pdf

Läs mer free pdf

https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2023/mars/fortsatt-okning-av-fetma-och-overvikt/

Press release Folkhäslomyndigheten

Nyhetsinfo¨www red DiabetologNytt