Livsmedelsverket utreder högre skatt på sötsaker

Livsmedelsverket ska genomföra en analys för att se om införandet av skatt på sötade drycker – som 85 andra länder redan infört – skulle kunna fungera i Sverige, rapporterar Sveriges Radio.

– Inte en dag försent, säger Paulina Nowicka, professor i kostvetenskap vid Uppsala univeristet.

Allt fler får allt sämre hälsa på grund av matvanor, enligt Livsmedelsverket, som har tittat på vad andra länder har gjort för att förbättra folkhälsan, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Ett av sätten är att just öka skatterna på varor som läsk och sötade drycker.

– Kalorier i flytande form registrerar vi inte på samma sätt som kalorier som finns i mat så det är betydligt större risk att gå upp i vikt. Och övervikt i sin tur ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, typ 2 diabetes och cancer, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket till Ekot.

Professor Paulina Nowicka förklarar att ett högre pris har påverkan på vad vi inhandlar och inte.

– Tittar man på den forskning som finns visar den att högre beskskattning lett till att producenter utvecklat sina produkter och minskat mängden socker i drycker, tillägger hon.

85 länder som Livsmedelsverket tittat på har just ökad skatt på sötade drycker, vilket tycks leda till minskad försäljning.

– Vi kan inte lägga allt ansvar på individerna utan det måste bli lättare att äta hälsosamt, säger Åsa Brugård Konde till Ekot.

– För att bibehålla en hållbar konsumtion är det bra att istället dricka mer vatten, säger Paulina Nowicka.

Från  www.svt.se

Läs mer underlaget pdf 56 sidor utan kostnad

Styrmedel för en hälsosam livsmedelskonsumtion

En kartläggande litteraturgenomgång

https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2022/l-2022-nr-19---styrmedel-for-en-halsosam-livsmedelskonsumtion.pdf

 

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt