Socker ökar suget efter fett

Det pågår en ständig dragkamp mellan socker och fett i kroppen, åtminstone hos flugor men samma sak gäller troligen även för oss människor. En studie visar att för mycket socker i kosten leder till ett ökat sug efter fett.

Många äter för mycket socker och forskning pekar nu på att överkonsumtion av sötsaker ändrar vår smak och uppfattning av mat.

I en ny studie kan forskare visa att intag av fett och socker styr varandra. Forskningen har gjorts på bananflugor, men enligt forskarna finns liknande mekanismer troligen även hos människor.

Ett hormon frisätts

Forskargruppen har tidigare sett att bara ett par procent ökning av socker i kosten får tarmen hos bananflugor att frisätta ett hormon som heter hedgehog. Hormonet får smakcellerna att minska sitt svar på socker. Det innebär att mat och dryck smakar  mindre sött. Flugorna väljer då bort söt kost.

I den senaste studien fann forskarna att hedgehog-hormonet även ökar suget efter fett.

– För mycket socker leder till minskat sötsug och ökat fettintag, och tvärtom. På så vis säkerställs att flugan får i sig tillräckligt med socker och fett som näringsämnen, säger Mattias Alenius som är professor i molekylär biologi vid Umeå universitet.

För mycket fett ökar sötsuget

Jakten på vad som styr signalen att vilja äta mer fett ledde forskarna till ett annat hormon, nämligen leptin, eller Upd2 som det heter hos flugor. Hormonet reglerar fett hos både flugor och möss.

När mängden fettväv ökar i flugan frisätts Upd2 som trycker ner smakuppfattningen av fett. Då ökar i stället sötsuget.

– Det handlar om en dragkamp mellan socker och fett – inte om att begränsa det totala antalet kalorier, som vi nog helst skulle vilja. Förmodligen har människor liknande kompensationsmekanismer som flugor har vilket gör att vi helst av allt vill ha lika mycket fett som socker. En amerikansk cheesecake brukar man säga är det som bäst driver vårt ätbegär, säger Mattias Alenius och fortsätter:

– Vi människor kan faktiskt uppfatta fett som en smak. Det återstår att se om de här forskningsresultaten gäller även för oss och ligger bakom att vissa har svårt att minska sitt matintag.

Vetenskaplig studie:

Fat- and sugar-induced signals regulate sweet and fat taste perception in Drosophila. Cell Reports.

https://www.cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(23)01399-2?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2211124723013992%3Fshowall%3Dtrue

Highlights


  • Fat and sugar regulate taste perception to avoid malnutrition, not caloric intake

  • Sugar induces endocrine Hedgehog, which enhances fatty acid taste and suppresses sweet taste

  • Fat induces Upd2 signaling, which suppresses fatty acid taste and increases sweet taste

  • Fatty acid perception level is set by socs36E negative feedback in the taste neurons

Summary

In this study, we investigate the interplay between taste perception and macronutrients. While sugar’s and protein’s self-regulation of taste perception is known, the role of fat remains unclear. We reveal that in Drosophila, fat overconsumption reduces fatty acid taste in favor of sweet perception. Conversely, sugar intake increases fatty acid perception and suppresses sweet taste.
Genetic investigations show that the sugar signal, gut-secreted Hedgehog, suppresses sugar taste and enhances fatty acid perception. Fat overconsumption induces unpaired 2 (Upd2) secretion from adipose tissue to the hemolymph. We reveal taste neurons take up Upd2, which triggers Domeless suppression of fatty acid perception.

We further show that the downstream JAK/STAT signaling enhances sweet perception and, via Socs36E, fine-tunes Domeless activity and the fatty acid taste perception. Together, our results show that sugar regulates Hedgehog signaling and fat induces Upd2 signaling to balance nutrient intake and to regulate sweet and fat taste perception.

Graphical abstract

From www.lakemedelsvarlden.se press release

Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt