Swedish Medtech:

”Regionerna bromsar nya innovationer – för stort kostnadsfokus”

Regionerna bromsar nya innovationer i sjukvården. Bristande helhetstänk och ett för stort kostnadsfokus får stora konsekvenser för medtech-bolag. Det säger Anna Lefevre Skjöldebrand, vd för Swedish Medtech, i en intervju med Dagens Industri.

Anna Lefevre Skjöldebrand anser att det finns ett bristande helhetstänk och ett allt större kostnadsfokus där målsättningen med en upphandling ofta är att sänka priset för ett visst produktområde. Det hindrar inte bara bästa möjliga vård, dessutom får det stora konsekvenser för svenska medicinteknikbolag.

Branschorganisationen Swedish Medtechs större medlemmar ser inte längre Sverige som en första marknad för nya produkter, utan landet hamnar på tredje eller fjärde lanseringsgrupp.

”Vi riskerar att förlora bolag i Sverige, det ser vi redan tendenser till”, säger Anna Lefevre Skjöldebrand, till Dagens Industri.

Hon anser att man ska minimera skallkraven i upphandlingarna och att kraven ska utformas så att de inte är teknikfokuserade, utan bygger på behov eller funktion. 

”Vi har upphandlingssystem som riskerar att konservera det vi redan gör och inte utvecklar det nya,” påpekar Anna Lefevre Skjöldebrand.

Text Boel Hallden, Dagens Industri

 

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt