Skriv ut
Kategori: Nyheter

Publicerad 2 februari 2022

Ny riktlinje för sekundärprevention vid kranskärlssjukdom

Utbildning, inkomst och bostadsort påverkar möjligheterna att få god sekundärprevention efter en hjärtinfarkt. Målet med riktlinjen är att minska den ojämlikhet som finns i vård av dessa patienter, samt minska återinsjuknande och död i hjärtsjukdom.

Margrét Leósdóttir

Margrét Leósdóttir

I Sverige lever cirka två miljoner människor med någon form av hjärt- och kärlsjukdom. Kranskärlssjukdom är den vanligaste formen av hjärt- och kärlsjukdom, och hjärtinfarkt är den vanligaste akuta händelsen.

Sekundärprevention innebär behandling av riskfaktorer inklusive ohälsosamma levnadsvanor. Det är en väsentlig del av behandlingen vid kranskärlsjukdom och syftar till att minska återinsjuknande samt förbättra patienternas livskvalitet.

– I dagsläget finns det stora geografiska skillnader i vården av patienter med hjärt- och kärlsjukdomar. Vi ser även skillnader kopplade till patientens utbildningsnivå och inkomst, vilket tyder på en betydande ojämlikhet i vården, säger Margrét Leósdóttir, ordförande i Nationell arbetsgrupp sekundärprevention vid kranskärlssjukdom.

En ny riktlinje för sekundärprevention vid kranskärlssjukdom har därför tagits fram. Målet är att minska ojämlikheten i vården samt minska återinsjuknande och död i hjärtsjukdom.

– Det här är en mycket bra riktlinje som vi är övertygade kommer att göra avgörande nytta för människor som drabbats av kranskärlsjukdom. Nu är det upp till regionerna att se till att den också blir verklighet för patienterna, säger Inger Ros, ordförande i Riksförbundet HjärtLung.

De viktigaste nyheterna i riktlinjen

Riktlinjen för sekundärprevention vid kranskärlssjukdom hittar du via Nationellt kliniskt kunskapsstöd

Pressinformation från

Nationellt programområde hjärt- och kärlsjukdomar

 

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt

Träffar: 667