Skriv ut
Kategori: Nyheter

Samtidig förekomst av mer än en av följande kroniska sjukdomar

Hjärt-kärlsjukdom 

Enbart hypertoni hos en person utan andra riskfaktorer förefaller inte öka risken för ett allvarligt förlopp vid covid-19.

Diabetes med komplikation i minst ett organsystem 

Risken för allvarlig utgång av covid-19 synes vid välkontrollerad typ 1- eller typ 2-diabetes vara låg hos individer under 60 år men ökar med stigande ålder.  

Kraftigt nedsatt njurfunktion 

Vid svår lungsjukdom med en minskad lungkapacitet (< 50%) ökar risken för svår sjukdom vid covid-19. Detta gäller t.ex. vid KOL, lung-fibros och cystisk fibros. Erfarenheten talar inte för att välkontrollerad astma ökar risken för allvarlig form av covid-19.  

Kronisk leversjukdom med cirrhosutveckling 

______________________

Se hela dokumentet nedtill

https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/dokument-webb/ovrigt/identifiering-av-riskgrupper-covid19.pdf

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt

______________________

 

Socialstyrelsen 2020 06 02

 Uppdatering av tidigare rapport gällande identifiering av riskgrupper som löper störst risk att drabbas av ett särskilt allvarligt sjukdomsförlopp vid insjuknande i covid-19 

 

 Socialstyrelsen fick den 14 april 2020 i uppdrag att identifiera de grupper av arbetsföra individer i åldern 18-67 år som löper störst risk att drabbas av ett särskilt allvarligt sjukdomsförlopp vid insjuknande i covid-19. Syf-tet var att skapa underlag för regeringens arbete med att utforma en mo-dell för ekonomisk ersättning till dem som hör till en riskgrupp och som ska kunna få ersättning när de avstår från yrkesarbete i de fall råden för minimerad smittrisk inte kan tillämpas i arbetet eller då de inte kan arbeta hemifrån. Rapporten sändes till Socialdepartementet den 17 april och ett förtydligande gjordes den 21 april. 

Mot bakgrund av den ökande erfarenheten från vård och omhänderta-gande vid covid-19 och tillkomst av svenska erfarenheter har det funnits anledning att se över, uppdatera och tydligare avgränsa den tidigare sam-manställningen av faktorer som kan bidra till ökad risk för allvarlig sjuk-domsutveckling vid covid-19. 

Listan syftar till att ge ett underlag till bedömning av vilka yrkesverk-samma som kan vara i behov av smittskyddspenning och är inte avsedd att påverka handläggningen av covid-19 inom sjukvården. 

 

 Risk för allvarlig sjukdomsutveckling vid infektion med Sars-CoV-2-virus och insjuknande i covid-19 

Hos individer som drabbats av ett allvarligt sjukdomsförlopp och dödsfall i covid-19 förekommer vissa kroniska sjukdomar oftare än väntat och det är sannolikt att underliggande sjukdomar påverkar utgången vid covid-19. Speciellt gäller detta vid samtidig förekomst av flera kroniska sjukdomar. Sambandet mellan underliggande sjukdomar och allvarlig sjukdomsutveckling vid covid-19 är dock inte klarlagt. Den faktor som tydligast förutsäger risken för allvarlig sjukdomsutveckling är ålder. De faktorer som angetts som riskfaktorer för all-varlig sjukdom och död i covid-19 kan inte ensamma förklara den stora skillnad som finns mellan infekterade personer utan symtom och de som avlider i covid-19. Andra och hittills inte klarlagda faktorer kan också ha betydelse. 

Denna sammanställning av riskgrupper för allvarlig sjukdomsutveckling är en uppdatering av den lista som sammanställdes 2020-04-17. Det som tillkommit i och med denna uppdatering är resultatet från ett kortfattat remissförfarande där erfarenhet och bedömningar inhämtats från svenska experter i regionernas nat-ionella kunskapsstyrningsorganisation (NPO-grupperna). Uppdaterade data har också inhämtats från patientregistret och svenska intensivvårdsregistret. Under-liggande data kommer i övrigt från resultat publicerade i vetenskapliga tidskrif-ter samt bedömningar och rekommendationer publicerade av ett antal utländska myndigheter och internationella organisationer. 

Punkt 1-8 nedan beskriver hälsotillstånd som innebär ökad risk för allvarlig sjukdomsutveckling vid covid-19 

  1. Ålder 

 

Evidens finns för att högre ålder medför ökad risk för mer allvarligt sjuk-domsförlopp och död i covid-19. Risken ökar successivt från 60 år och på-tagligt från 70 år. Med stigande ålder ökar också prevalensen av kroniska sjukdomar och med nuvarande kunskapsläge är det inte möjligt att tydligt särskilja hur de olika faktorerna bidrar till den ökade risken vid högre ålder och om det rör sig om samvariation eller ett orsakssamband. 

  1. Cancersjukdom i följande situationer 

 

I publicerade studier finns inga data som talar för att hormonell långtids- behandling (adjuvant) av cancersjukdom ökar risken vid covid-19. 

Resultat från beskrivande studier av inträffade fall talar för ökad risk för insjuknande i covid-19 och för mer allvarligt sjukdomsförlopp och död för patienter med cancersjukdom inklusive leukemi och lymfom under på-gående eller nyligen avslutad behandling i botande eller palliativt syfte. Särskilt nämns då cytostatikabehandling och omfattande strålbehandling. 

  1. Samtidig förekomst av mer än en av följande kroniska sjukdomar Hjärt-kärlsjukdom 
Träffar: 1643