Pressmeddelande den 12 maj 2020

Fler söker vård för hjärtinfarkt efter informationsinsats 

Antalet hjärtinfarktpatienter som behandlas är tillbaka på normala nivåer efter en period av hastigt sjunkande siffror under Covid-19 epidemin. 

- Resultaten pekar på att patienterna har tagit till sig av budskap och återigen börjat söka vård vid symtom på hjärtinfarkt. 

Flera hjärtkliniker i landet har tidigare konstaterat att antalet patienter som söker för hjärtinfarkt minskat kraftigt under den pågående pandemin. Uppgiften bekräftades av data från det svenska hjärtinfarktregistret Swedeheart och SCAAR-registret, som registrerar alla som genomgår kranskärlsröntgen och behandlas med ballongvidgning (PCI).

Fram till påskhelgen för en månad sedan hade antalet patienter som behandlas för hjärtinfarkt med ballongvidgning minskat med 25 procent i hela Sverige och 40 procent i Stockholm.

Hjärt-Lungfonden, Svenska Kardiologföreningen och Swedeheart gick därför ut i en gemensam informationskampanj i flertalet dagstidningar, TV-kanaler, internet och sociala medier.

En månad senare har man undersökt effekten och konstaterar att antalet patienter som söker vård har stigit successivt till idag normala nivåer.

- Riskerna med att undvika att söka sjukvård snabbt vid exempelvis svåra bröstsmärtor är att man kan drabbas hjärtsvikt, arytmier och till och med plötslig död. Därför är det oerhört glädjande att våra gemensamma informationsinsatser har haft effekt, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.  

DÅ SKA DU SÖKA VÅRD HÄR ÄR SYMTOM PÅ AKUT HJÄRTINFARKT Källa: Hjärt-Lungfonden

  • Kraftiga smärtor mitt i bröstet, gäller både män och kvinnor.
  • Ibland kan smärta stråla ut, exempelvis i vänster arm.
  • Illamående.
  • Ångest.
  • Yrsel.
  • Tyst infarkt är en hjärtinfarkt utan typiska symtom, den upptäcks oftast vid EKG.
  • Får man symtom på livshotande sjukdom, till exempel hjärtinfarkt eller stroke, ska man inte tveka att snarast söka vård. Riskerna med att stanna hemma vid dessa tillstånd är betydligt större än riskerna att bli smittad av covid-19 på sjukhus.
  • Om man inte söker vård snabbt vid symptom på hjärt-kärlsjukdom är riskerna för allvarliga komplikationer och död stora, framför allt vid hjärtinfarkt och stroke.
 
Press info
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt