Sukralos är ett sötningsmedel som förekommer i bland annat energidrycker och yoghurt. Ny forskning visar att sukralos både höjer blodsockret och är fettbildande vilket kan vara skadligt för överviktiga och personer i riskzonen för diabetes.
 
Sukralos är ett kalorifritt sötningsmedel som är upp emot 650 gånger sötare än socker. Det kan användas som sötningsmedel i läsk, yoghurt, sylt och desserter. I Sverige är det vanligast i sk energidrycker.

Ett forskarlag vid Washington University har studerat effekterna av sukralos med hjälp av fett och stamceller från fettceller.

-    Det släpper in glukos i cellerna och bidrar till inflammation, säger Sabyasachi Sen vid Washington University som lett studien enligt nyhetssajten Medical News Today.
 
Fyra burkar om dagen
Först utsatte forskarna stamcellerna för sötningsmedlet under totalt tolv dagar i en dos som motsvarar blodkoncentrationen hos en person som konsumerar fyra burkar läsk om dagen. Resultatet blev att cellerna uppvisade ett ökat uttryck i celler som är involverade i fettproduktion och inflammation.

Därefter jämförde de fettbiopsier tagna från åtta vuxna, varav fyra var överviktiga och fyra normalviktiga som alla brukar dricka lightläsk sötade med sukralos eller aspartam med fettbiopsier från personer som inte brukar dricka lightläsk.
 
In i cellerna och ut i blodet
Forskarna fann att personerna som drack lightläsk inte bara uppvisade ett ökat flöde av glukos in i cellerna, de visade även en ökad aktivitet i gener som associeras med fettproduktion. Dessutom fann de att särskilda receptorer som reagerar på söta smaker var mer än två och en halv gång så aktiva hos dem som drack lightläsk jämfört med de andra, vilket kan spela en roll för hur glukoset transporteras in i cellerna och sedan ut i blodbanan.
Forskarna noterade också att effekten av sötningsmedlet var större hos personer som redan var överviktiga. De menar också att deras fynd är av särskild vikt för personer med diabetes och de som befinner sig i riskzonen eftersom de redan har förhöjda blodsockernivåer.
 
Fakta om Sukralos
Sukralos är 500-600 gånger sötare per viktenhet än vanligt socker, sackaros, vilket gör det dubbelt så sött som sackarin och fyra gånger så sött som aspartam. Det tillverkas av vanligt socker genom en process som ersätter tre OH-grupper i sockermolekylen med tre kloratomer. Till skillnad från aspartam tål sukralos upphettning och även sura eller basiska miljöer, vilket gör att det kan användas i exempelvis bakning eller i produkter med lång hållbarhet. Sukralos bryts ner mycket långsamt i naturen.
 
Text www.diabetesportalen.se Sara Liedholm
v />Nyhetsinfo</div> <div>www red DiabetologNytt</div>"