Det är helt galet att experimentera med LCHF för barn med typ 1 diabetes, säger prof Mikael Rydén, prof i klinisk och experimentell fettvävsforskning, vid Karolinska institutet, i tidningen Dagens Nyheter idag,

- Att experimentera med maten för ett barn med typ 1 diabetes med LCHF kan vara förenat med livsfara, säger Mikael Rydén. Riskerna uppstår när nivåerna av insulin blir för låga pga för låga insulindoser. Då riskerar barnet att hamna i ett allvarligt livshotande tillstånd, diabetes ketoacidos. Det sker när kroppen i brist på socker bland annat börjar bryta ned fett. Då bildas särskilda syror, ketonkroppar, som fungerar som ett slags reservbränsle.

- Ketonkropparna går ut bland annat till hjärnan, muskler, tarmar och njure och används som energikälla för att kroppen ska spara socker. Men hos en person med insulinbrist kan de orsaka en okontrollerad process i kroppen, en diabetisk ketoacidos, som ger ett surt pH i blodet, och en syraförgiftning.

- En annan allvarlig konsekvens av låga insulinnivåer hos barn med typ 1 diabetes är att de riskerar att minska i tillväxt, det vill säga bli kortare. Kroppen växer inte som den ska, Barnet kan bli en decimeter kortare än kamraterna och kroppen får dessutom svårt att bygga upp muskler, med resultat att barnet blir tanigt och senigt.

- För lite insulin påverkar även könshormonerna, vilket kan leda till en försenad pubertet, säger Kerstin Brismar, professor i diabetesforskarning vid Karolinska institutet, i intervjun med Lina Lund Dagens Nyheter

 

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt