Ur press release Diasend 
 
Många svenskar lever idag med sjukdomen diabetes, vilket innebär att kroppen själv inte kan hålla blodsockret på en bra nivå.
 
Diabetes är som svårast att hantera då man frångår sina rutiner och en ny granskning, baserad på data från närmare 2 500 personer, visar att jul och nyår utgör årets allra största utmaning.
 
– Juldagarna sticker ut, men nyårsafton är ohotad som årets tuffaste dag för svenskar med diabetes.
 
Diabetes är tillståndet som innebär att kroppens egen insulinproduktion helt eller delvis upphört, vilket kallas typ 1 respektive typ 2. För att hålla sockernivån i blodet på normala nivåer, så att inga organ tar skada, måste man därför själv parera topparna som uppstår under dagen. Det görs med hjälp av bland annat insulin och för att få rätt dos måste man ha ständig koll på vad, hur mycket och när man äter.
 
Svenska diabetesföretaget Diasend har analyserat data från 2014 från totalt 2 484 personer med typ 1 diabetes – och trenden är tydlig: Under jul och nyår avviker man som mest från de rekommenderade blodsockervärdena.
 
För vuxna stiger siffrorna under fyra dagar i rad, med start den 23 december, och når sin topp på 10,9 mmol/l. Därefter följer två dagar av snarlika värden, två dagars försiktigt fall och till sist årets raket: Nyårsafton. Då uppmättes fjolårets enskilt högsta medelvärde: 11,7 mmol/l.
 
– Under jul- och nyårshelgen konsumerar många av oss mer mat, sötsaker, läsk och alkohol än normalt. Är man frisk så märks det främst på badrumsvågen, men för den som lever med diabetes krävs ett ständigt aktivt arbete för att justera insulindoser. Och allt under en period då man bara vill ta det lugnt och vara ledig. 
 
Statistiken visar tydligt konflikten i detta och det kan vara väldigt nyttigt att på en övergripande nivå visualisera sina egna värden för att se vilka förändringar man eventuellt behöver göra, säger Sara Mansten, överläkare på Ersta Sjukhus.
 
Barn och ungdomar, personer under 18 år, har generellt sett något lägre värden – men mönstret är i det närmaste identiskt med de vuxna personerna. Ragnar Hanås, barnläkare på Uddevalla Sjukhus, har följande förklaring till jul- och nyårsstatistiken.
 
– Det tydligt att man stannar uppe för att invänta tolvslaget på nyårsafton och äter extra fram till dess, utan att kompensera med tillräckligt mycket insulin. När det är fest kan man unna sig att sikta på lite högre värden än 5-6 mmol/l vid beräkning av insulindoserna, som är vår vanliga rekommendation för barn och ungdomar. Höstlovet, med Halloween i spetsen, är en välkänd utmaning för yngre patienter och nu ser vi tyvärr snarlika medelvärden under nyårsveckan, säger Ragnar Hanås.
 
Med underlag från fler än 500 000 patienter från 17 länder har Diasend en av världens största databaser med diabetesinformation och är en av marknadsledarna inom digital health för diabetes.
 
Jul- och nyårsobservationen avser enbart svenska individer med diabetes. Under 2014 var årsgenomsnittet i glukosvärde för vuxna i Sverige med typ 1 diabetes 9,33 mmol/l, att jämföra med det rekommenderade spannet från sjukvården som är 4 till 8 mmol/l.
 
Se figurer på
• veckonivåer av vuxna blodsocker, 

• Jul och nyår blodsocker barn & ungdom resp vuxna

• Veckonivåer barn och vuxna

http://www.mynewsdesk.com/se/diasend?utm_campaign=Alert&utm_source=alert&utm_medium=email
 
Faktaruta #1: ”Jul och nyårshelgens 3 tuffaste diabetesdagar”
 
1. Nyårsafton
2. Nyårsdagen
3. Annandag jul
 
Faktaruta #2: ”4 saker att tänka på vid festliga storhelger för den som har diabetes”
 
1.
Vid festliga högtider behöver man inte vara riktigt lika strikt med blodsockret. Man får unna sig emellanåtunder förutsättning att man har bättre koll under årets övriga dagar…
 
2.
Försök äta med måtta och anpassa dina insulindoser efter matens kolhydratinnehåll. Idag finns många bra appar som kan hjälpa dig med rätter du inte äter till vardags.
 
3.
Hjärnan fungerar lika dåligt när blodsockret är väldigt högt (över 20 mmol/l) som när det är väldigt lågt (mindre än 3 mmol/l). Humöret påverkas kraftigt, med ”kort stubin” som främsta kännetecken. Så, för att skapa bästa möjliga förutsättningar för en trevlig tid med nära och kära – sikta på ett så normalt blodsockervärde som möjligt.
 
4.
Kom ihåg att alkohol sänker ditt blodsocker. Se därför upp med för höga doser insulin innan du går och lägger dig ifall du druckit under kvällen. Den som är under 18 år bör inte dricka alkohol. 
  
Diasend AB är företag med heltäckande lösning överför, lagrar och analyserar data från fler än 130 olika glukosmätare, insulinpumpar, CGM-system (kontinuerlig glukosmätning) och ledande aktivitetsmätare. Diasends lösning är FDA-godkänd och CE-märkt och används för närvarande i 17 länder. Huvudkontoret ligger i Göteborg, med dotterbolag i Chicago (USA) och London (Storbritannien). www.diasend.com.
 
Nyhetsinfo
Diabeteskollegor var med på Tv4 idag på förmiddagen Nyhetsmorgon
www red DiabetologNytt 
 
Julgrötar, vörtlimpa, must, lussekatter och pepparkakor på jobbet och annorstädes innehåller snabba kolhydrater och ger höga blsr vid typ 1 diabetes.

Samtidigt ska individ med typ 1 diabetes kunna få njuta av jul och nyår. Viss försiktighet med extra mängd av ovan kost i kombination med extra insulin, och framförallt tillgång till insulinpump eller CGM-Libre underlättar betydligt tillvaron för den som har typ 1 diabetes, generellt och i synnerhet under jul-nyår.