EASD

Utmaning när allt fler äldre får diabetes

Hur de allt fler äldre som får typ 2-diabetes ska behandlas och vilka följdsjukdomar som följer handlade ett seminarium på EASD:s andra dag om.

– Runt tio procent av världens befolkning har nu diabetes. Och då inkluderar vi inte ens de som har prediabetes, sade Támas Halmos, som var ordförande för ett seminarium på onsdagensförmiddagen på EASD som handlade om äldre och diabetes.

Även om typ 2-diabetes ökar hos yngre, är det en stor andel av äldre som får sjukdomen. Den brittiska forskaren Melanie Davies menade att dessa äldre diabetespatienter är svåra att behandla. Hon påpekade att mycket få av de kliniska studierna inkluderar äldre patienter och ännu färre är utformade efter äldre patienter med typ 2-diabetes.

Melanie Davies menar att vissa äldre, mer sjukliga diabetespatienter, inte borde behandlas lika aggressivt.

– Vi måste ta hänsyn till komorbiditeter också. Jag anser att vi i vissa fall överbehandlar dessa patienter, särskilt med läkemedel som ökar risken för hypoglykemier. Särskilt tycker jag att sulfonyrea-läkemedel bör omvärderas, sade hon.

Hon tog upp de nya behandlingarna mot typ 2-diabetes, och menade att DPP4-hämmare, SGLT2-hämmare och GLP1-analoger kanske är ett bättre behandlingsalternativ för äldre.

Forskaren Johan Eriksson från Finland påpekade att det verkar finnas fler översiktsartiklar än verkliga studier på diabetespatienter över 75 år. Eftersom dessa patienter ofta kan skilja sig åt bland annat i fråga om andra sjukdomar, så menade han att vården för dessa patienter bör individualiseras mer och att patientens egna önskningar bör vägas in i bedömningen.

Johan Eriksson menade också att de nyare läkemedlen kanske är att föredra framför äldre. Även om de nya läkemedlen är dyrare, så kostar hypoglykemier också pengar, sade han.

Under seminariet togs även förekomsten av demens och neurodegenerativa sjukdomar hos diabetiker upp. 

– Kognitiva sjukdomar borde läggas till på listan över komplikationer från diabetes, avslutade den franska forskaren Lisa Bordier sin föreläsning.

Från www.dagensmedicin.se

Nyhetsinfo

NDR visade på EASD-mötet vid en annan session, att högre HbA1c ger ökad risk för demens - här finns en förbättringsmöjlighet; bättre HbA1c kan minska risken upp till 50%.

www red DiabetologNytt