Bland landets diabetessjuksköterskor har Anna Garmo, Dalarnas Diabetesråd, utsetts till Årets kvalitetsförbättrare. Utnämningen tillkännagavs vid SFSD:s, Svensk Förening för Sjuksköterskor i Diabetesvård, symposiedagar 2015 i Stockholm.

- Jättekul, men jag har bara gjort mitt jobb. Och det handlar om att försöka få en mer likvärdig vård. Oavsett om man träffar vårdpersonal i norra eller södra Dalarna ska det vara lika för alla, säger Anna Garmo.

Hur når man dit?

- Exempelvis genom att ha ett vårdprogram för hela Dalarna, dvs ett och samma program för hur vi ska hjälpa en person med diabetes, tidigare hade vi tre olika vårdprogram i ett och samma landsting. Jag vet inte hur mycket det märks hos patienterna men det spirar ett engagemang bland diabetessjuksköterskor och en del läkare för att vi ska bli bättre och nå så likvärdig vård som möjligt även om den är individuellt anpassad.

Prismotiveringen lyder: Anna Garmo har med stort mod tagit sig an uppgiften att förbättra diabetesvården i Dalarna. Anna har hela tiden en dialog med primärvård och diabetesmottagningar, där mångfald och meningsutbyte varit ledstjärnor.

Stipendiet delas ut med stöd av Sanofi och är på 30 000 kronor.

 

Nyhetsinfo

www red DiabetologNytt