Gunilla Thelin, Helsingborgs lasarett, är årets diabetessjuksköterska
Gunilla Thelin, 58 år, diabetessjuksköterska vid barnkliniken Helsingborgs lasarett, är årets diabetessjuksköterska. Hon har nominerats av sina arbetskamrater och mottog priset vid en ceremoni under SFSD:s (Svensk Förening för Sjuksköterskor i Diabetesvård) seminariedagar 2015 i Stockholm.
- Jag är lite omtumlad, detta är jätteroligt. Jag har gått till mitt arbete och inte en dag utan att jag känt att jag älskar mitt jobb. Det är roligt, stimulerande och värdefullt att möta barnen och deras föräldrar, säger Gunilla Thelin som arbetat med diabetes och barn sedan mitten av 1980-talet.
Prismotiveringen lyder: Gunilla Thelin är en diabetessjuksköterska som verkar i det tysta, gör det stora och ser möjligheterna i den växande individen.”
Arbetskamraterna på barnkliniker konstaterar i nomineringen att Gunilla Thelin ”engagerar sig i varje familj och anstränger sig alltid till det yttersta för att familjerna ska känna sig trygga och erbjuder stöd skräddarsytt efter deras eget behov.”
- Vi har en fantastisk diabetesvård i det här landet och barn och ungdomar med diabetes kan leva ett mycket bra liv med diabetes. Även om vi inte har löst sjukdomens gåta så kan vi göra mycket, säger Gunilla Thelin.
Årets diabetessjuksköterska utses av SFSD i samarbete med Bayer HealthCare. Priset är ett forsknings- och utbildningsstipendium på 25 000 kronor. 
Hedrande stipendium till diabetessjuksköterska Marina Stenbäck, Akademiskt Primärvårdscentrum, Stockholm
Diabetessjuksköterska Marina Stenbäck, 57 år, vårdutvecklingsledare inom diabetes på Akademiskt Primärvårdscentrum i Stockholm, har tilldelats Pedagogiskt Stipendium 2015 på 30 000 kronor. Stipendiet delades ut vid en ceremoni under SFSD:s, Svensk Förening för Sjuksköterskor i Diabetesvård, seminariedagar i Stockholm.
Stipendiet får Marina Stenbäck för sitt ”pedagogiskt problematiserande, proaktiva och person-centrerade” arbete kring grupputbildning för personer med typ 2-diabetes inom Stockholms primärvård. Marina Stenbäck visar på olika hinder och verktyg som finns i samband med att starta grupp. I studier med grupper har hon funnit att det är viktigt med fortlöpande stöd till gruppdeltagarna.
- Det här gör mig glad! Patientutbildning i grupp är viktigt och det som lyfts fram i riktlinjer för att det har god effekt vid behandling av personer med diabetes. Tyvärr är det bara 15 % av patienterna som får grupputbildning i primärvården i Stockholm, konstaterar Marina Stenbäck, och pekar på organisatoriska orsaker.
- Fördelen med grupputbildning är att man får träffa andra med liknande problem, patienterna känner igen sig i varandra och inser att de inte är ensam om sin sjukdom.
Stipendiet delas ut med stöd av läkemedelsföretaget Lilly.
 
Årets omvårdnadsstipendium till diabetessjuksköterska Johan Fischier, Akademiska sjukhuset i Uppsala
Diabetessjuksköterska Johan Fischier, 51 år, Diabetes och metabolmottagningen, Akademiska sjukhuset i Uppsala, har tilldelats Omvårdnadsstipendium 2015 på 40 000 kronor. Stipendiet delades ut vid en ceremoni under SFSD:s, Svensk Förening för Sjuksköterskor i Diabetesvård, seminariedagar i Stockholm.
Stipendiet får Johan Fischier för arbete med en studie som är ”ambitiös, attraktiv och annorlunda”. Det handlar om så kallad ACT-grupputbildning (acceptance commitment therapy), vilken bygger på reflektion och medveten närvaro. Behandlingen är riktad mot en patientgrupp med typ 1-diabetes med bristande glykemisk kontroll och syftar till att förstå och reflektera över hur ett beteende kan påverka glukosnivåer och vice versa. Alla möten leds av en psykolog med inriktning mot kognitiv beteendeterapi och utbildning i ACT samt en sjuksköterska som är specialiserad på diabetes.
- Man kan se det som en kurs i stresshantering för personer med en kronisk sjukdom. Person som lever med diabetes upplever mer stress, depression än andra och som är kopplat till sjukdomen. Denna kurs går ut på att ge verktyg att hantera tankar och känslor. Det är kopplat till mindfulnes och man får lära sig enkla meditativa former av stresshantering som kan praktiseras närsomhelst, exempelvis i kön på mataffären, berättar Johan Fischier om den pågående studien.
 
    
SFSD är en ideell förening vars syfte är att samla och organisera sjuksköterskor som i sin yrkesutövning arbetar med och har specialintresse för diabetes. www.swenurse.se/diabetesnurse
 
Nyhetsinfo
www red DiabetologNytt